Skip to main content

Generalități

Introducere

Platforma RO-ADAPT oferă acces la o serie de parametri și indicatori climatici specifici fiecărui sector de activitate abordat, în vederea realizării măsurilor de adaptare. Sintezele parametrilor și indicatorilor climatici sunt prezentate ca medii pe areale calculate la nivel de unități administrativ teritoriale (UAT), județe sau regiuni de dezvoltare. Din punct de vedere temporal, datele climatice pot fi descărcate la nivel de an, anotimp sau lună pentru perioada 1971 - 2100. Până la nivelul anului 2005, datele se bazează pe măsurătorile realizate de Administrația Națională de Meteorologie. După 2005, datele sunt complet simulate utilizând scenariile de prognoză RCP4.5 și RCP8.5, așa cum au fost ele definite de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC). Indicii satelitari pot fi accesați pentru intervale mult mai scurte și doar din trecut.

Scenariile RCP

Scenariile RCP (Reprezentative Concentration Pathways) sunt folosite în modelarea schimbărilor climatice pentru a prevedea impactul emisiilor de gaze cu efect de seră asupra climei pământului. În cadrul modelării schimbărilor climatice RO-ADAPT, perioada până în 2005 servește ca perioadă de referință sau de calibrare pentru modelele climatice. Aceasta permite atât validarea modelelor folosind date observaționale reale înainte de a proiecta schimbările climatice pentru viitor cât și posibilitatea analizei pe o perioadă lungă de timp a trendurilor viitoare comparativ cu situația istorică.

RCP4.5

RCP4.5 este considerat un scenariu de stabilizare, ceea ce înseamnă că presupune că măsurile de atenuare vor fi suficiente pentru a stabiliza forțarea radiativă la aproximativ 4.5 W/m² până în anul 2100 (o forțare radiativă mai mare duce la un climat mai cald). Acesta presupune o creștere moderată a emisiilor de gaze cu efect de seră în deceniile următoare, urmată de o reducere semnificativă a acestora pe parcursul secolului, datorită adoptării tehnologiilor de energie curată și a politicii eficiente de mediu.

RCP8.5

Pe de altă parte, RCP8.5 este un scenariu de emisii ridicate, uneori descris ca un scenariu "business as usual", presupunând că nu se vor face schimbări majore în politica de emisii, ceea ce duce la o creștere continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră pe parcursul secolului 21. Acest scenariu proiectează o forțare radiativă de aproximativ 8.5 W/m² până la sfârșitul secolului, ducând la creșteri semnificative ale temperaturii globale și la schimbări climatice severe.

Percentila 50

Datele simulate folosesc percentila 50, indicând valoarea mediană într-o serie de observații. Aceasta înseamnă că jumătate din valorile observate sunt sub acest nivel, iar jumătate sunt deasupra, oferind o reprezentare echilibrată și realistă a posibilelor condiții climatice. Puteți afla mai multe despre percentile aici.

Descriere setului de date

Structura datelor

  1. Niveluri geografice de detaliere:

    • Regiuni de dezvoltare: date agregate și sintetizate la nivel de regiuni de dezvoltare care oferă o perspectivă mai largă, utile pentru planificare regională și comparații interregionale.

Exemplu: Numărul anual de zilele în care temperatura maximă a aerului este ≥ 35 °C

  • Județe: date agregate și sintetizate la nivel județean, facilitând studii regionale.

Exemplu: Numărul anual de zilele în care temperatura maximă a aerului este ≥ 35 °C

  • Unități Administrativ Teritoriale (UAT): date agregate și sintetizate la nivelul celor mai mici diviziuni administrative, permițând o analiză detaliată și localizată.

Exemplu: Numărul anual de zilele în care temperatura maximă a aerului este ≥ 35 °C

  • La nivel național: datele sunt disponibile și la nivel național, neagregat, oferind o imagine la nivel de pixel (aprox. 7.5km x 11km rezoluție spațială) a condițiilor climatice pe întreg teritoriul.

Exemplu: Numărul anual de zilele în care temperatura maximă a aerului este ≥ 35 °C

  1. Perioada de timp:
    • Datele sunt disponibile pentru perioada 1971 - 2100, permițând analize pe termen lung.
    • Rezoluții temporale:
      • An: datele sunt agregate pe fiecare an, oferind o imagine de ansamblu a tendințelor climatice. Toți parametrii RO-ADAPT sunt disponibili la nivel de an.
      • Sezon: informații descompuse pe sezoane (anotimpuri), utile pentru studierea schimbărilor sezoniere. Doar parametrii RO-ADAPT relevanți sunt disponibili la nivel de anotimp (cantitatea de precipitații, temperatura, umezeala relativă, radiația globală și vântul).
      • Lună: oferă o detaliere mai fină, ideală pentru cercetări specifice sau evenimente de scurtă durată. Doar parametrii RO-ADAPT relevanți sunt disponibili la nivel de lună (cantitatea de precipitații, temperatura, umezeala relativă, radiația globală și vântul).

Formate de date și acces

  • La nivel național:

    • NetCDF (Network Common Data Form). Format larg utilizat în științele atmosferice, ideal pentru stocarea datelor multidimensionale. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Fiecare fișier descărcat (extensie .nc) conține întreaga serie temporală (lună, sezon sau an) a parametrului selectat (ex: cantitatea anuală de precipitații). Sistemul de coordonate al datelor este WGS84/EPSG:4326. Datele NetCDF pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum Panoply, QGIS, GRASS GIS, ArcGIS/ArcGIS Pro, GlobalMapper sau GDAL.
    • COG (Cloud Optimized GeoTIFF). Format optimizat pentru stocarea și accesarea eficientă a datelor geospațiale în cloud. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Datele sunt distribuite sub formă de arhive .zip. Fiecare arhivă conține seria temporală a parametrului selectat sub formă de fișiere individuale COG (extensie .tif). Sistemul de coordonate al datelor este WGS84/EPSG:4326. Datele COG pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum QGIS, GRASS GIS, ArcGIS Pro, GlobalMapper sau GDAL.
  • Date agregate vectoriale:

    • GeoPackage. Format bazat pe SQLite pentru stocarea și transferul datelor geospațiale. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Fiecare fișier descărcat (extensie .gpkg) conține întreaga serie temporală (lună, sezon sau an) a parametrului selectat (ex: cantitatea anuală de precipitații). Sistemul de coordonate al datelor este WGS84/EPSG:4326. Datele GeoPackage pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum QGIS, GRASS GIS, ArcGIS/ArcGIS Pro, GlobalMapper sau GDAL.
    • FlatGeoBuf: Format pentru date geospațiale vectoriale, optimizat pentru performanță și accesare rapidă. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Datele sunt distribuite sub formă de arhive .zip. Fiecare arhivă conține seria temporală a parametrului selectat sub formă de fișiere individuale FlatGeoBuf (extensie .fgb). Sistemul de coordonate al datelor este WGS84/EPSG:4326. Datele FlatGeoBuf pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum QGIS, GRASS GIS, ArcGIS Pro, sau GDAL.
    • GeoParquet: Format care combină eficiența Parquet cu datele geospațiale. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Datele sunt distribuite sub formă de arhive .zip. Fiecare arhivă conține seria temporală a parametrului selectat sub formă de fișiere individuale GeoParquet (extensie .parquete). Sistemul de coordonate al datelor este WGS84/EPSG:4326. Datele GeoParquet pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum QGIS, GRASS GIS sau GDAL.
  • Date agregate tabelare:

    • CSV (Comma-Separated Values): Format simplu și universal pentru date tabelare. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Datele sunt distribuite sub formă de arhive .zip. Fiecare arhivă conține seria temporală a parametrului selectat sub formă de fișiere individuale CSV (extensie .csv). Datele CSV pot fi citite/afișate/procesate folosind aplicații precum LibreOffice, OpenOffice, MS Excel, Apple Numbers, Google Sheets sau csvkit.
    • Parquet: Format de stocare coloană-orientat, optimizat pentru operațiuni analitice. Puteți citi mai multe despre acest format aici. Datele sunt distribuite sub formă de arhive .zip. Fiecare arhivă conține seria temporală a parametrului selectat sub formă de fișiere individuale GeoParquet (extensie .parquete). În general, datele Parquet sunt destinate utilizării în aplicații dezvoltate personalizat pentru procesarea/vizualizarea eficientă a datelor. Totuși, există și aplicații de vizualizare desktop, precum ParquetViewer.

Servicii standardizate și aplicații cartografice interactive

  • Servicii standardizate: Toate datele RO-ADAPT, atât cele native cît și cele agregate, pot fi descoperite, vizualizate și descărcate prin intermediul unor servicii geospațiale standardizate. Serviciile sunt enumerate mai jos, pentru detalii tehnice vă invităm să vizitați secțiunea API.

    • WMS (Web Map Service) și WMTS (Web Map Tile Service). Serviciul utilizat pentru vizualizarea datelor. Puteți citi mai multe despre aceste servicii aici și aici.
    • WCS (Web Coverage Service) și WFS (Web Feature Service): Pentru accesul la date. Puteți citi mai multe despre aceste servicii aici și aici.
    • CSW (Catalog Service for the Web): Pentru descoperirea datelor. Puteți citi mai multe despre acest serviciu aici.
  • Aplicații cartografice interactive web. Platforma oferă aplicații cartografice interactive pentru explorarea online a datelor, facilitând accesul și analiza informațiilor climatice. Pentru detalii tehnice vă invităm să vizitați secțiunea Aplicații.